Over de valpreventieve beweeginterventie (alleen voor de interventie Otago individueel is een prestatie code gemaakt voor hoog risico patiënten) bestaat sinds kort landelijk veel onduidelijkheid. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het Zorginstituut Nederland (ZiNL) gevraagd om een nadere duiding van de valpreventie beweeginterventies, nadat medio december plots de bewezen effectiviteit van Otago ter discussie kwam. ZiNL komt vóór 1 mei 2024 met een verheldering. Hierdoor is het momenteel onduidelijk of de inkoop van de individuele OTAGO-interventie (op korte termijn en tevens vanuit de Zvw) kan plaatsvinden. Tot die periode is het aan de individuele zorgverzekeraar om te bepalen of vergoeding van een valpreventieve beweeginterventie mogelijk is. Zorg en Zekerheid, ONVZ en VGZ hebben besloten Otago wel in te kopen voor hun verzekerden.
Achtergrond
In de aanloop naar de ketenaanpak valpreventie is in april 2022 door het ZiNL gesteld dat valpreventieve beweeginterventies (naast Otago is ook gekeken naar InBalans en Vallen Verleden Tijd) bewezen effectief zijn.
Alleen voor ouderen met een hoog valrisico die als gevolg van onderliggende of bijkomende somatische of psychische problemen zijn aangewezen op begeleiding op het niveau van een fysiotherapeut of oefentherapeut wordt deze interventie vergoed vanuit de Zvw. In andere gevallen financieren de gemeenten deze trainingen en kunnen deze ook door een andere beweegprofessional worden gegeven. Daarna was het aan zorgverzekeraars om te kiezen welke interventie zij wilden inkopen voor de Zorgverzekeringswet vergoeding (Zvw – basis verzekering) voor hoog risico valpatiënten. Er is bijna 1 jaar geleden voor Otago individueel (niet de groepsinterventie) gekozen door ZN en de zorgverzekeraars.
Stand van zaken
Otago individueel is op dit moment de enige interventie waar een prestatie code voor is aangemaakt om te kunnen declareren bij de behandeling van hoog valrisico patiënten. Een alternatieve prestatie code is er voor nu niet. Of paramedici daarnaast de Val Risico Beoordeling (VRB) 100% zelfstandig mogen uitvoeren is ook nog steeds niet bekend. Er is 18-01-2024 besloten om een nieuwe poging te doen tot het opstellen van een profiel met betrekking tot de benodigde competenties en voorwaarden. Het KNGF schrijft daaraan mee. Kortom de onduidelijkheid neemt helaas steeds verder toe in plaats van dat er nu per 01-01-2024 eindelijk duidelijkheid is gekomen. VFL, FZA en FZH vinden de ontstane situatie reuze vervelend.
Het werkveld is volop bezig om invulling aan de ketenaanpak valpreventie te (gaan) geven, zoals het volgen van de Otago cursus. Gezien de duur van de periode waarin de keuzes gemaakt zijn en er aan vastgehouden is, is een 180° draai in dít stadium voor ons niet acceptabel.
Wij hebben regionaal 5 cursussen Otago ingekocht bij VeiligheidNL voor € 37.500,= waarvan de 1e start op 05-02-2024. Deze kunnen bij VeiligheidNL en dus ook bij ons niet meer geannuleerd worden. De Otago cursus kan ook ingezet worden voor valpreventieve beweeginterventies in groepen bij matig risico in het gemeentelijk domein, als jouw gemeente dit wil inkopen. Wij zijn op alle niveaus aan het werk – samen met ZenZ, Rijn en Duin en het KNGF – als één sterk en verenigd front om Otago individueel wel breed vergoed te kunnen krijgen.
Er wordt veel overlegd en de stand van zaken kan daardoor dagelijks veranderen. Houd daarom jullie mail in de gaten, zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, geven wij dit door! Voor vragen over de organisatie van de scholing Otago kun je terecht bij scholing@rijnduin.nl
Voor inhoudelijke en alle overige vragen kun je terecht bij:
VFL – via info@verenigdefysiotherapeutenleidenenomstreken.nl
of Cora Vermeulen 06-242 249 16 FZA – via secretaris@cooperatiefza.nl
of Caroline Smeets 06-15082436
FZH – via secretaris@fysiozorghaarlemmermeer.nl